ZOO
Efterårets første DP-arrangement var et besøg i Zoologisk Have henlagt på en lun septembertorsdag, hvor solen farvede skyerne lyserøde ude over Roskildevej. Havens engagerede og begejstrede informationschef Peter Nørresø Haase bød os velkommen iført praktiske cowboybukser og grøn Zoo-vest og gav en orientering om havens historie og fremtidsplaner. Den er grundlagt i 1859 i et lille hjørne af Frederiksberg Have, allernådigst stillet til disposition af Fr.6's datter, og siden 1871 har den haft den størrelse som vi kender i dag, når man ser bort fra Søndermark-afdelingen.
Zoo har altid entreret med de bedste arkitekter og det var noget af et scoop, da direktøren for haven med Per Arnoldi som mellemmand fik kontakt med den verdenskendte Norman Foster, der slog ud med hånden og sagde ja til at tegne et nyt elefanthus til den københavske zoo. Det store anlæg står klar foråret 2008 og bliver et imponerende landskab anlagt i skrænten ud mod Frederiksberg Have, elefanterne får behageligt sand at gå i, hannerne skal ha deres små bokse og trække sig tilbage til, når de vil være sære, mens hunnerne kan fistre omkring på savannen. Vi fik forevist flere modeller af det store projekt, osse elefanthusets to store glaskupler, der er slebet så snedigt at den stegende sols stråler afbøjes, mens det mere stilfærdige lys får lov at passere. Moderne teknologi hjælper elefanterne til ikke at få svedeture.
En næsehornsbegejstret rigmand gik en dag tur i haven og spurgte hvor meget et nyt anlæg til de tunge dyr koster. Han fik prisen oplyst og udbrød derpå: Byg det, men det skal være færdig før Norman Fosters, ellers bliver der ingen penge. Så Zoo har to kæmpeprojekter kørende samtidig, som begge vil være færdige når haven fylder rundt i 2009.
Verdens zoologiske haver har i mange år arbejdet sammen i et netværk, hvor man udveksler dyr indbyrdes, sådan at man altid vil kunne få en næsten ubrugt løve, hvis man mangler eller hvis løvinderne savner frisk kød at boltre sig med. Derved undgås osse indavl, der kan være en trussel for en ordentlig dyrehave. En leveret løve er til gengæld kun til låns og vil altid tilhøre den dyrehave, der har opfostret den, så den kan ikke uden videre sælges videre til Cirkus Arena, hvis man står og mangler penge. Hver have har ansvaret for en bestemt dyreart, i Finland ved de alt om tigre, i Københavns Zoo er de specialister i moskusokser og derfor er det i dag udelukkende det avlsmæssige, der bestemmer hvilken zoologisk have der kan modtage et dyr, hvor det førhen var økonomien der var afgørende.
Zoo er med 1,2 mill besøgende nummer 4 på listen over Danmarks mest besøgte turistattraktioner efter Tivoli, Legoland og Dyrehavsbakken. Haven er en selvejende institution, der lever af sine entreindtægter plus et lille statstilskud og dertil sponsorater.
Hvem husker ikke den trætte tiger, der med udslukte øjne vandrede hvileløst rundt bag tremmerne i sit lille bur? Den slags er fortid i en moderne zoo, hvor dyrene skal trives i miljøer der ligner dem, de hører hjemme i, en zoo er en oplevelsespark med fokus på naturformidling og naturbevaring. Det betyder at dyrene har det godt, men at vi som besøgende sommetider har svært ved få øje på dem inde bag vandgravene, træstammerne og buskene. Medbring evt kikkert næste gang. Det koster 12.5oo kr i årligt bidrag at få et sponsorskilt med sit logo sat op foran et dyrebur. Sponsorpengene går udelukkende til opbygning af nye anlæg, måske var det noget for DPMF at overveje - Pressebjørnen eller Digitalhejren?
Zoo's berømte vartegn, det gamle tårn står stadig og ligner sig selv, takket være en kostbar renovering. Det er rejst i 1905 helt i træ og har fået en tiltrængt afstivning, hvilket har betydet at elevatoren er fjernet og erstattet af jerndragere og de fire fødder nu er funderet i beton. Den hæderkronede iskiosk i bunden er borte, og at tårnet er en minikopi af Eiffeltårnet i Paris kan enhver se, medmindre man hører til dem, der aldrig har skænket det en tanke.
Zoo lægger rum til kurser og seminarer, f.eks. for danske soldater der skal til fremmede egne, hvor omgang med krybdyr og slanger er en del af hverdagen. Og hvis man har penge nok, kan man leje hele Zoo for en aften.
Informationschef Peter tog os velvilligt med rundt i haven iført sine nøgler, der lukkede døre op til modelafdelingen, hvor bjerglandskaberne bygges op i armeret glasfiber eller til tropehuset, hvor de frit flyvende sommerfugle satte sig mageligt til rette på jakkeærmet eller i håret.
NB! Til orientering. Da dette arrangement fandt sted hed vi Dansk Presse Medarbejder Forbund.